Τι είναι η ανιούσα υγρασία των τοίχων

 

Η ανερχόμενη (ανιούσα) υγρασία που εμφανίζεται στους τοίχους δεν είναι άλλο από ατμό (υγρασία σε αέρια μορφή) ο οποίος ανέρχεται λόγω των τριχοειδών -μη ορατών με το μάτι- ρωγμών που μπορεί να υπάρχουν στα τούβλα, στα γεωκονιάματα, στο μπετό (οπλισμένο και μη), στις πέτρες και σε κάποιες περιπτώσεις στο ξύλο.

Αυτός ο ατμός ανέρχεται με πίεση περίπου 1 bar μέσα στους τοίχους εως και 1.50μ ύψος από το έδαφος. Αναζητώντας διέξοδο από τον τοίχο προς τα έξω, φουσκώνει το χρώμα και το αναγκάζει να σκάσει, αφήνοντας πίσω νιτρικό κάλιο (σκόνη-κιμωλία) και αλλοιωμένο-ποτισμένο από την υγρασία σοβά, ο οποίος τρίβεται.

Αφήνοντας το πρόβλημα και μη αντιμετωπίζοντας το, αυτό αρχίζει να εντείνεται και να προχωράει βαθύτερα φθείροντας το υπόστρωμα του σοβά, είτε αυτό είναι τούβλα, είτε τουβλίνες, είτε μπετό, προκαλώντας σταδιακή αποσάθρωση, μείωση της ποιότητας και της αντοχής των υλικών.

Φωτογραφία  εφαρμογής  σε θερμοπρόσοψη

Αυτός ο τοίχος από πετρά και τούβλο υποφέρει από ανιούσα υγρασία σε ύψος έως και 150εκ.

Έγινε θερμομόνωση με θερμομονωτικό υλικό πάχους 6 εκ για να καλυφθεί το πρόβλημα της εσωτερικής υγρασίας μέσω της θερμομόνωσης.

Το πρόβλημα χειροτέρευσε επειδή η υγρασία εξαιτίας της θερμομόνωσης (πιο νέας και πιο ισχυρής κατασκευής) έβρισκε διέξοδο εξ ολοκλήρου στον εσωτερικό σοβά, προκαλώντας θρυμματισμό του σοβά και έντονη μυρωδιά μούχλας.

Σε τέτοια περίπτωση είναι απαραίτητη η εφαρμογή διπλής σειράς φυσίγγων speedy ούτως ώστε η ανιούσα υγρασία βρίσκει διέξοδο στο εξωτερικό του σπιτιού και δεν παγιδεύεται μεταξύ τοίχου και θερμομόνωσης (κάτι το οποίο δεν επιτρέπει στην θερμομόνωση να λειτουργήσει όπως πρέπει).

 

Πώς αντιμετωπίζεται η ανιούσα υγρασία

 

Στις περιπτώσεις ανακατασκευών παλαιών αρχοντικών δημιουργούνται υπόγειοι αεριζόμενοι χώροι, με συνδυασμό καλής θέρμανσης και αντικατάστασης των πορτών και των παραθύρων. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό και έτσι το πρόβλημα εντείνεται ή επανεμφανίζεται. Αυτό οφείλεται στην διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εδάφους και των τοίχων. Για να εξαλειφθεί η υγρασία των τοίχων και τα προβλήματα που την ακολουθούν, πρέπει να επιτραπεί στον ατμό να εξέλθει από τους τοίχους με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να αποφευχθεί η εσωτερική φθορά της τοιχοποιίας, τα αντιαισθητικά φουσκώματα και σκασίματα των χρωμάτων και των σοβάδων στους τοίχους καθώς και η δημιουργία ανθυγιεινού περιβάλλοντος που ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας στην τοιχοποιία.

 

Το σύστημα αφύγρανσης τοίχων με τις φύσιγγες SPEEDY

 

Το σύστημα αφύγρανσης τοίχων με τις φύσιγγες SPEEDY είναι το μοναδικό αποτελεσματικό κατά της ανιούσας/ανερχόμενης υγρασίας.

Η αρχή λειτουργίας του έχει ως πηγή έμπνευσης τα παλαιά κεραμικά ατμοσφαιρικά σιφώνια, εμφανή σήμερα σε πολλά ιστορικά κτίσματα, εκκλησίες και μνημεία, με μόνο σημείο διαφοράς ότι είναι κατασκευασμένες από πλαστικό για να μην φράζουν από σκόνες, έντομα, φωλιές και ιστούς.

Η SPEEDY είναι η μοναδική παγκοσμίως κατοχυρωμένη φύσιγγα κατά της ανερχόμενης (ανιούσας) υγρασίας στους τοίχους. Η λειτουργία της βασίζεται στην κυκλοφορία ξηρού αέρα και την ανταλλαγή του με τον υγρό αέρα η οποία κάνει τον τοίχο να στεγνώσει και να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.

Επιπλέον είναι απόλυτα οικολογική αφού δεν χρησιμοποιούνται χημικά για την αφύγρανση του τοίχου

 

Πως λειτουργεί

 

Η SPΕΕDY είναι φτιαγμένη από αντιστατικό υλικό κατάλληλο για κάθε τύπο τοίχου γεωκονιάμα, τούβλο παλαιού τύπου, τούβλο νέου τσιμεντόλιθος, σκυρόδεμα οπλισμένο και μη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υπόγεια, ημιυπόγεια, κελάρια.

Η φύσιγγα κατά της υγρασίας SPEEDY δημιουργήθηκε για την εξάλειψη της ανιούσας (ανερχόμενης) υγρασίας στους τοίχους. Η λειτουργία της βασίζεται στην εναλλαγή θερμότητας λόγω διαφοράς της θερμοκρασίας του εσωτερικού του τοίχου και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Η φύσιγγα SPEEDY προκαλεί την φυσική κυκλοφορία του αέρα μέσα στον τοίχο στον οποίο εισέρχεται διώχνοντας την υγρασία για πάντα (μέθοδος Knapen : η πλέον αποτελεσματική κ φυσική μέθοδος αντιμετώπισης της υγρασίας σε τοίχο).Είναι μία ευφυής εφεύρεση (πατέντα σε ολόκληρο τον κόσμο) με βάση την θερμική ανταλλαγή μεταξύ της εσωτερικής θερμοκρασίας του τοιχώματος και της εξωτερικής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος αέρα (μέθοδος Knapen).

 

Πλεονεκτήματα

 

  • Η φύσιγγα speedy είναι ο πιο οικονομικός τρόπος καταπολέμησης της υγρασίας των τοιχωμάτων.
  • Αποτελεσματικότητα στην προστασία των τοίχων από την ανιούσα υγρασία και επαναφορά των προσβεβλημένων τοίχων στην αρχική κατάσταση.
  • Δοκιμασμένο προιόν από το πανεπιστήμιο της MESSINA της Ιταλίας.
  • Μεγάλη ευκολία στην τοποθέτηση ( δε χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό ).
  • Ιδανικό για DIY.

Εγκατάσταση DIY (do it yourself)

Οι φύσιγγες κατά της υγρασίας των τοίχων, εξ αιτίας της εύκολης εγκατάστασης του συστήματος, μπορούν να τοποθετηθούν από οποιονδήποτε, εσωτερικά ή εξωτερικά του σπιτιού, χωρίς να απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό. Προτείνεται η εγκατάσταση εξωτερικά , γιατί σε περίπτωση εγκατάστασης εσωτερικά θα χρειαστεί και εγκατάσταση συστήματος αφύγρανσης χώρου.  Για την εγκατάσταση της κάθε φύσιγγας αρκεί να γίνει μια τρύπα διαμέτρου 18 mm στον τοίχο, η οποία θα έχει μήκος ίσο με τα 2/3 του πάχους του τοίχου. Η τρύπα αυτή γίνεται από κάτω προς τα πάνω με κλίση 25-30° μοιρών, σε ύψος 18-22 εκ. από το δάπεδο.Στην περίπτωση που ο τοίχος έχει πάχος μικρότερο από 40εκ. μια σειρά από φύσιγγες, με απόσταση 15εκ. η μία από την άλλη, είναι αρκετή.Στην περίπτωση που ο τοίχος έχει πάχος 40εκ. ή μεγαλύτερο είναι απαραίτητες 2 σειρές από φύσιγγες, με απόσταση 20εκ. η μια από την άλλη.

Μετά την τοποθέτηση οι φύσιγγες μπορούν να βαφτούν με σπρέι ή με το χρώμα του τοίχου. Επίσης οι φύσιγγες SPEEDY μπορούν να μπουν μέσα στον σοβά χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες τάπες που εσωκλείονται στην συσκευασία (ιδανικό για εσωτερικούς χώρους, ώστε να μην φαίνονται – βλέπε φωτο ).

Οι φύσιγγες μπορούν να συγκρατηθούν στον τοίχο με ακρυλικό στόκο, σιλικόνη, παρετίνα ή κόλλα πλακιδίων.

Ο τρόπος εγκατάστασης υποδεικνύεται σε 4 απλά βήματα:

  1. Σημαδεύουμε
  2. Ανοίγουμε τις τρύπες
  3. Απορροφούμε τις σκόνες
  4. Στερεώνουμε τις φύσιγγες (με στόκο ή κόλλα πλακιδίων)

 

Χρήσιμα video εγκατάστασης

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος

Το ygrasiatelos.gr είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος σε Ελλάδα και Κύπρο.

Κόστος

Οικονομική κ εύκολη στην εγκατάσταση, η SPEEDYείναι η λύση στα προβλήματα υγρασίας στους τοίχους. Δεν χρειάζεται αντικατάσταση, δεν φράζει και μπορεί να βαφεί και να μπει κάτω από τον σοβά.

No 1 συσκευασία 50 SPEEDY ➡Euro160 (+5 € έξοδα αποστολής , 26€ για την Κύπρο)

No 2 συσκευασία 100 SPEEDY ➡Euro300 (+5 € έξοδα αποστολής, 26€ για την Κύπρο)

No 3 συσκευασία 150 SPEEDY ➡Euro400 (+5€ έξοδα αποστολής ,26€ για την Κύπρο)

Αγορά

Μπορείτε να παραγγείλετε τη φύσιγγα speedy στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

 

Τεκμηρίωση προϊόντος

Προς το παρόν η τεκμηρίωση στα Ιταλικά.

Πειραματική τεκμηρίωση : documentazione

Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας : κατoχήρωση

Σχηματική απεικόνιση προϊόντος :