Αφύγρανση, εξαερισμός και ποιότητα του αέρα

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ (Παγκόσμιος οργανισμός υγείας) , η ποιότητα του αέρα σε ένα σπίτι ακόμα και μετά από μία ώρα καλού εξαερισμού καθημερινά είναι 3 φορές υποδεέστερη από την ποιότητα αέρα στο εξωτερικό. Παρότι ζούμε στην Ελλάδα με 5 με 6 μήνες καλοκαιρίας , η λύση του εξαερισμού είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ποιότητα ζωής και υγεία

Η υγρασία και η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε σαφώς και επηρεάζει την υγεία και την ποιότητα ζωής. Υψηλή ή και χαμηλή υγρασία στην ατμόσφαιρα μπορεί να δημιουργήσει από αίσθημα δυσφορίας μέχρι προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα πολύ χαμηλός σε υγρασία αέρας μπορεί να δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα ενώ η ύπαρξη υψηλής υγρασίας μπορεί να προκαλέσει ανάμεσα σε άλλα:

  • αλλεργίες λόγω ανάπτυξης μικροοργανισμών στην ατμόσφαιρα

  • δυσφορία και πόνους σε άτομα με αρθριτικά

  • αναπνευστικά προβλήματα

Μηχανικός – ελεγχόμενος εξαερισμός

Ο μέσος άνθρωπος ζει καθημερινά σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους για 17 έως 20 ώρες, στην κατοικία ή στον εργασιακό χώρο. Όσο παραμένουμε σε κλειστούς χώρους τόσο αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα και η κακή ποιότητα του αέρα. Με ένα σύστημα ελεγχόμενου εξαερισμού, φιλτραρίσματος και ανάκτησης θερμότητας, πετυχαίνουμε καθαρή ατμόσφαιρα και μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων.Η αρχή λειτουργίας του μηχανικού εξαερισμού είναι να εξασφαλίζει τη μόνιμη ανανέωση του αέρα με ταυτόχρονη ανάκτηση μεγάλου τμήματος της θερμότητας. Η ανάγκη για μηχανικό – ελεγχόμενο εξαερισμό με ανάκτηση θερμότητας γίνεται απαραίτητη σε μοντέρνα κτήρια, καλά μονωμένα , αφού λόγω των καλών κουφωμάτων ο φυσικός εξαερισμός είναι ανύπαρκτος. Ταυτόχρονα με την τεχνολογία ανάκτησης της θερμότητας εξασφαλίζουμε πως δεν θα ακυρωθούν τα ενεργειακά οφέλη των σύγχρονων κτηρίων.